U heeft ervoor gekozen om de zonnepanelen zelf op uw woning te gaan installeren en dient daarbij met een aantal factoren rekening te houden. Wanneer u de onderstaande tips gebruikt bij de installatie van uw zonnepanelensysteem bent u ervan verzekerd dat de installatie succesvol zal verlopen en u een maximaal rendement met uw zonnepanelen kunt behalen. De factoren waar u rekening mee moet houden bij de installatie van uw zonepanelenpakket zijn als volgt:


Pakket zonnepanelen tips


Het totaalvermogen van uw systeem.

Het totaalvermogen dat uw zonnepanelensysteem levert is een belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer u het zonnepanelenpakket zelf wilt installeren. U kunt namelijk een zonnepanelensysteem tot een vermogen 600 Wattpiek zelf installeren, maar wanneer u zonnepanelensysteem een vermogen boven de 600 Wattpiek heeft is dit verboden. In dat geval dient u de installatie over te laten aan erkende installateurs in verband met uw eigen veiligheid.


Locatie systeem.

De meest geschikte locatie om zonnepanelen te plaatsen is op het zuiden omdat de zonnepanelen dan het meeste zonuren per dag opvangen. Ook schaduwval op uw zonnepanelen beïnvloed het rendement dat de zonnepanelen zullen generen, maar wel op een negatieve manier. Het is dan ook belangrijk goed na te denken over de locatie waar uw zonnepanelen geplaatst zullen worden.


Soort dak.

Het soort dak waar u de zonnepanelen wilt plaatsen in bepalend voor het installatiemateriaal dat nodig zal zijn. De meest ideale hellingshoek om zonnepanelen te plaatsen is namelijk 36 graden en wanneer het mogelijk is zal deze hellingshoek met installatiemateriaal gecreëerd worden. Bij platte daken wordt dan ook extra installatiemateriaal gebruikt om deze hellingshoek te creëren en bij schuine daken wordt het zonnepanelensysteem aan het dak bevestigd.


Plaatsingsmethode.

Het pakket zonnepanelen kan op twee manieren op uw dak geïnstalleerd worden, u kunt het zonnepanelenpakket parallel of geschakeld op het dak installeren. Het verschil tussen het parallel en geschakeld installeren van uw pakket zonnepanelen is dat bij een parallelle installatie wordt ieder zonnepaneel apart aan de omvormer verbonden doormiddel van een kabel. Bij een geschakelde installatie alle zonnepanelen aan elkaar geschakeld worden en gezamenlijk aan de omvormer verbonden. Het voordeel van de parallelle installatie is dat het rendement van de zonnepanelen elkaar niet beïnvloed, zoals de negatieve invloed bij schaduw.


De meterkast.

Voordat u begint met het installeren van uw zonnepanelensysteem is het belangrijk eerst even in de meterkast te kijken of u over voldoende groepen beschikt. Om erachter te komen of uw pakket zonnepanelen op een nieuwe groep in de meterkast geplaatst dient te worden moet u nagaan hoeveel stroom de omvormer levert die aan de zonnepanelen gekoppeld is. Wanneer er meer dan 2,25 Ampère (600 Wattpiek) geleverd wordt is het noodzakelijk om het pakket zonnepanelen op een aparte groep in de meterkast aan te sluiten. In totaal is het mogelijk drie zonnepanelen op één verbruiksgroep aan te sluiten, mocht u meer zonnepanelen aan willen sluiten dan dient u een kabel te gebruiken om op een vrije groep aan te sluiten.


Afstand omvormer en zonnepanelen.

Om zo min mogelijk opgewekte energie te verliezen kan de kabel van de omvormer naar de zonnepanelen het beste zo kort mogelijk zijn. Om dit energieverlies te voorkomen wordt de omvormer veelal zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst.


Terugdraaiende elektriciteitsmeter.

Om opgewekte energie te kunnen salderen heeft u een terugdraaiende elektriciteitsmeter nodig.
Met de terugdraaiende elektriciteitsmeter is het mogelijk het teveel aan opgewekte energie te salderen bij uw energieleverancier, door te salderen ontvangt u een vergoeding voor uw geleverde energie.


Partner

Zonnepanelen offerte