Een pakket zonnepanelen bestaat uit allerlei onderdelen, hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om te begrijpen wat de verschillende producten in uw pakket zonnepanelen zijn en welke functies deze hebben.


 zonnepanelen pakket


De kabels en connectoren

Bij het installeren van uw pakket zonnepanelen zult u kabels en connectoren nodig hebben om de stroom te geleiden. Op de markt zijn verschillende soorten kabels en connectoren verkrijgbaar, deze zijn gemakkelijk af te stellen en toe te passen op uw zonnepanelensysteem.


 Pakket zonnepanelen installatiemateriaal


Het installatiemateriaal

Om de zonnepanelen stevig op het dak te plaatsen is het belangrijk aansluitend installatiemateriaal te gebruiken. Er worden verschillende installatiesystemen aangeboden voor platte en schuine daken, daarnaast zijn er ook verschillende installatiemogelijkheden wanneer u een schuin dak heeft.


Installatiemateriaal voor een plat dak

In het geval van een plat dak wordt er installatiemateriaal bevestigd om de zonnepanelen in de ideale hoek (36 graden) te plaatsen zodat u zoveel mogelijk rendement behaalt. FlatFix is het meest populaire installatiemateriaal voor platte daken in Nederland. Het is een beugel waarop de zonnepanelen gemakkelijk bevestigd kunnen worden, de beugel kan door ballast op de plek gehouden worden of vastgeschroefd aan het dak.


Installatiemateriaal voor een schuin dak

Bij het installeren van zonnepanelen op een schuin dak zijn er drie mogelijkheden, namelijk; gehaakt, geschroefd of hybride installatiesysteem.


De eerste mogelijkheid is een geschroefd installatiesysteem, de zonnepanelen worden hierbij aan het dak vastgeschroefd. Het geschroefde installatiesysteem is het stevigste installatiesysteem dat wordt aangeboden voor uw zonnepanelen en bruikbaar is op ieder dak. Wel kost het meer tijd en moeite om zonnepanelen met het geschroefde systeem te installeren. Hierbij moeten de dakpannen namelijk eerst worden verwijderd van het dak alvorens het installatiemateriaal bevestigd kan worden.


Bij een gehaakt installatiesysteem worden de zonnepanelen met speciale haken aan de dakpannen gehaakt. Het gehaakte installatiesysteem kent een aantal voordelen; het is een verstelbaar installatiesysteem, het is gemakkelijk te installeren en het is een solide systeem dat uw lichaamsgewicht gemakkelijk kan dragen. Echter kent het gehaakte installatiesysteem voor zonnepanelen ook nadelen; zo wordt het systeem niet vastgeschroefd waardoor het ligt kan verzakken en is het onmogelijk om zonnepanelen verticaal te plaatsen met dit installatiesysteem.


De laatste optie is hybride installatiemateriaal voor uw zonnepanelen, Kenmerken van bovenstaande installatiesystemen worden hierbij gecombineerd. De haken als bij het gehaakte installatiesysteem worden hierbij namelijk achter de panlat bevestigd als bij een geschroefd installatiesysteem. Het hybride installatiesysteem kan ook nog vastgeschroefd worden als dat gewenst is. Het voordeel is dat deze methode de kracht van een geschroefd systeem combineert met het gemak van een gehaakt systeem. Met deze methode is het mogelijk zonnepanelen verticaal te plaatsen.


De omvormer

Een omvormer zet de opgewekte energie om in wisselstroom, welke bruikbaar is voor huishoudens. Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar, het is belangrijk de verschillende specificaties te vergelijken om de beste keuze te maken. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat omvormers vergeleken met zonnepanelen een aanzienlijk kortere levensduur hebben. Omvormers gaan namelijk zo’n 15 jaar mee en zonnepanelen minstens 25 jaar.


Er zijn twee soorten omvormers, de zuivere sinusomvormers en de gemodificeerde sinusomvormers.
Het verschil tussen deze twee soorten omvormers is dat de zuivere sinusvorm dezelfde golfvorm van stroom als het elektriciteitsnet produceert en hierdoor is deze gemakkelijk overdraagbaar is aan het elektriciteitsnet. De gemodificeerde sinusvorm produceert echter een blokgolf, dit zorgt dat deze energie minder gemakkelijk over te dragen is aan het elektriciteitsnet maar hierbij ontstaan zelden problemen. Hierdoor zijn omvormers met een zuivere sinusvorm dan ook prijziger.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat u bij net-gekoppelde zonnepanelen verplicht bent een synchrone omvormer te gebruiken omdat deze stroom levert die gelijk is aan netstroom. Wanneer uw omvormer niet net-gekoppeld is moet u rekening houden met de apparaten die u aan de stroom wilt verbinden. Bij apparatuur met een elektromotor is het namelijk verstandig een zuivere sinusvorm te kiezen om ruis te voorkomen.


De zonnepanelen

Allereerst zijn er de zonnepanelen, dit cruciale onderdeel van het systeem zal het zonlicht opvangen en de energie opnemen. Grofweg zijn er twee soorten zonnepanelen, namelijk mono kristallijne zonnepanelen en poly kristallijne zonnepanelen. Het onderscheid tussen deze twee soorten zonnepanelen is dat mono kristallijne zonnepanelen een langer productieproces hebben en zuiverder zijn, hierdoor kunnen deze zonnepanelen meer rendement behalen per oppervlak. Het kortere productieproces van poly kristallijne zonnepanelen is verantwoordelijk voor de kleine oneffenheden in de zonnepanelen zitten. Dit is dan ook de reden dat dit de goedkopere zonnepanelen zijn. Monokristallijn zonnepanelen zijn kwalitatief beter, maar polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper. Bij grote is het verstandig om polykristallijn zonnepanelen te kopen omdat het rendementsverschil tussen beide panelen klein is.


Partner

Zonnepanelen offerte